Sanseprofil

Hvad er en Sanseprofil

Vores syv sanser giver os informationer fra omverdenen og egen krop, og ud fra disse informationer, sanseindtryk, integreres et samlet indtryk af hvad opmærksomheden skal henledes på. Helt basalt er sanserne hjernens brændstof, og medvirkende til at regulere vores arousalniveau. Derudover har sanserne den funktion, at være vores hurtigste og mest umiddelbare måde at registrere farer på, og dermed regulere vores alarmberedskab, hensigtsmæssigt som uhensigtsmæssigt, afhængig af den pågældende situation. Derfor har sanserne væsentlig og grundlæggende indflydelse på evnen til at være afslappet, fokuseret, nærværende, samt opmærksom på de rigtige tidspunkter og i passende grad.

Sanseforstyrrelser

Man ved fra forskning, at sanseforstyrrelser, altså udfordringer på sorterings- og moduleringsevnen, ofte ses i forbindelse med ex. ADHD, autisme spektrum forstyrrelser, angst, PTSD, psykisk sårbarhed og øget stressniveau, hvor sanseindtryk enten registreres hurtigere og kraftigere, eller langsommere og svagere end ellers. Dette kaldes en sanseforstyrrelse.
Som konsekvens af et over- eller understimuleret sensorisk system ses ofte, at personen i praksis udvikler strategier for at imødekomme de sensoriske behov, herunder undvigeadfærd, der hos børn eksempelvis ses som værende selektivt spisende, valg af rolige lege der ikke kræver udfordring af sensitive sanser, “uforklarlige nedsmeltninger”, afværgen eller kraftig søgen af berøring og kram m.m. Hos voksne kan ses samme strategier, såsom skærmning ved eksempelvis udeblivelse fra aftaler, arbejde, uddannelse, sammenkomster med videre, samt at hverdagsgøremål ligeledes kan blive voldsomme at overkomme. Ved “sultne” sanser ses eksempelvis konstant rastløshed og søgen efter stimuli, udfordringer ved at fokusere på relevant opgaver, behov for ekstrem fysisk aktivitet m.m., grundet et for lavt arousalniveau 

Netop dette tager Winnie Dunns metode Sensory Profile udgangspunkt i, hvor selve testen tydeliggør, på hvilke sanser og i hvilken retning udfordringerne er, og hvor interventionenens mål er, at strukturere hverdagen så den passer bedst muligt til klientens sensoriske perspektiv, for på den måde, at øge eller dæmpe sensitiviteten på de pågældende sanser, så sanseforstyrrelsen har så lav en påvirkning på den enkelte som muligt.
Med en Sanseprofil får man et værktøj til, at forstå ens sensoriske bearbejdning, og dermed tydeliggøre hvilke sensoriske elementer der har indflydelse på ens hverdag, ved enten at registrere for lidt eller for meget på de enkelte sanser, og dermed skabe en ubalance i registrering og orientering af egen krop og- eller omverden. 
Sanseprofilen tager udgangspunkt i fire profiler, både generelt for det samlede sensoriske system og for de individuelle sanser, og beskriver henholdsvis neurologisk tærskel og adfærd, herunder kort beskrevet: 
Høj neurologisk tærskel: der skal relativ kraftig stimuli til før et sansestimuli registreres
Lav neurologisk tærskel: der skal relativ lille stimuli til før det registreres
Aktiv adfærd: der ses strategier til selvregulering ift. det neurologiske tærskelniveau
Passiv adfærd: der ses ikke strategier til selvregulering ift. det neurologiske tærskelniveau

De fire profiler

Sansesøgende
Er kendetegnet ved typisk at have et højt aktivitetsniveau, grundet høj tærskel og aktiv adfærd, med behov for mange og/eller kraftige stimuli for, at opretholde arousal, hvilket ofte direkte eller indirekte indhentes ved egne strategier. 

Tilskuer
Er kendetegnet ved typisk at mangle stimuli, da stimuli i omgivelserne ikke registreres i relevant omfang, grundet høj tærskel og passiv adfærd

Sensorisk følsom
Er kendetegnet ved typisk at blive overstimuleret let, og have svært ved at skærme sig mod dette, grundet lav tærskel og manglende strategier.  

Sensorisk sky
Er kendetegnet ved typisk at have undvigeadfærd for, at skærme sig selv for stimuli grundet lav tærskel og aktiv adfærd.

Sanseprofilen er en rapport, der for voksne (over 14år) er udarbejdet på baggrund af et interview med den personen, samt eventuelt en pårørende. For børn er det forældre- og/eller relevante omsorgspersoner der bliver interviewet. For både børn og voksne inddrages også observation ved relevans. Det er en international standardiseret test der ligger til grund for interviewet, der typisk tager mellem 1½-3 timer. Interviewet rummer spørgsmål der relaterer sig til hverdagsadfærd og som uddybes ved relevans for at få et så detaljeret billede som muligt. Spørgsmålene opleves sjældent som følsomme eller private. 
Arbejdet med sanseintegration ud fra Sanseprofiler bruges i stigende grad indenfor autisme, ADHD, psykisk sårbarhed m.m., da der i disse målgrupper ofte ses en sanseprofil der udfordrer hverdagen. Det ses eksempelvis ved autisme, at mellem 70-90 procent har en sanseforstyrrelse der i nogen eller høj grad udfordrer hverdagen. Flere og flere privatpersoner, forældre, kommuner, skoler, specialskoler m.m. bruger Sanseprofiler som et værktøj til, at få en bredere forståelse af sig selv, barnet eller den voksne med fokus på øget trivsel, samt eventuel afdækning af muligheder for skoletilbud, uddannelse, beskæftigelse m.m. i bæredygtige rammer for den enkelte.

Udbytte 

Sanseprofilen giver altså et billede af, hvordan sanseindtryk registreres og bearbejdes, samt hvordan ens adfærd relaterer sig hertil. Ved udarbejdelse af en Sanseprofil hos Oliver Laage Fysioterapi og Sanseintegration får man, udover selve testens resultat, et værktøj indeholdende konkrete anbefalinger ift. strategier hvis formål er, at dæmpe eller øge stimuli for de individuelle sanser, med henblik på bedre overordnet sanseintegration. Dette fordrer og muliggør både egen og omgivelsernes evne til at forebygge over -eller understimulering, hvadenten det er i de fysiske omgivelser eller menneskerne omkring en. Dermed nedsættes risikoen for et sensorisk induceret øget stressniveau og alarmberedskab. 
Ved at følge anbefalingerne fra Sanseprofilen, vil den enkelte klient opleve øget balance mellem egen sansebearbejdning og den måde hverdagen leves og struktureres på, hvilket helt konkret giver lavere stressniveau både kropsligt og følelsesmæssigt, samt bedre grundlag for deltagelses- og aktivitetsmuligheder, socialt som aktivitet og beskæftigelseStrategierne i Sanseprofilen er ofte en blanding af anbefalinger af praktisk karakter, med konkrete handlemuligheder for klienten i forhold til enten at opsøge eller afskærme relevant stimuli, hensigtsmæssig dagsstrukturering i forhold til sensoriske indtryk, samt specifikke kropslige øvelser, eksempelvis med fokus på at øge eller dæmpe arousal, reducere stress, angst, øge motorisk og kropsligt mod m.m..
Med Sanseprofilen er det ikke kun den enkelte klient, men også omgivelserne, såsom pårørende, lærere, pædagoger, arbejdsgivere, sagsbehandlere m.m., der oplever øgede handlekompetencer og en bedre forståelse for adfærd relateret til etablerede strategier, hensigtsmæssige såvel som uhensigtsmæssige, hvormed de bliver bedre i stand til at være opbakkende og støttende aktører med fælles forståelse og sprogligt afsæt.

Praktiske informationer

Ideelt set foregår både interview og overlevering ved et fysisk møde, oftest hos klienten selv eller på dennes arbejdsplads, skole m.m., da det for det meste er der klienten eller barnet føler sig mest tryg og bedst tilpas, hvilket giver det bedste grundlag for et interview med fokus på det der er relevant, istedet for nye og ukendte indtryk.  

Tidsforbrug: typisk bruger jeg mellem 8-12 timer på at udarbejde en sanseprofil, da jeg udarbejder sanseprofilen på baggrund af et grundigt interview med afsæt i Sensory Profile (2-4 timer), gennemgår alle spørgsmålene individuelt i den efterfølgende analyse, samt laver individ-specifikke forslag til strategier, øvelser og aktiviteter.

Pris: 7950 + kørsel

Hvorfor vælge at få udarbejdet en sanseprofil af Oliver?
Fordi jeg er nørdet i mit arbejde, og prioriterer at gå ned i detaljerne og ikke holde mig til standardiserede svar og forslag. Derudover har jeg lang praksiserfaring fra den pædagogiske verden hvor jeg har været tæt på børnenes/de voksnes hverdag og udfordringer, og ikke kun set dem i behandlingsmæssig kontekst. Jeg har stor erfaring i at arbejde i tværfaglig kontekst og i tæt samarbejde med forældre og det øvrige netværk.
Man kan udarbejde en sanseprofil på meget kort tid (ned til 1 time hvis det er det man vil) hvis man ikke går i detaljerne og primært benytter standardiserede anbefalinger, men i min verden er det ikke en mulighed, da den endelige sanseprofil ikke bliver specifik nok til at kunne benyttes relevant i praksis efterfølgende.


Bestilling af Sanseprofil



Gratis afklarende online konsultation

Hvis du er blevet yderligere nysgerrig på, om tilgangen via sanseintegration er relevant i din situation, tilbyder jeg nu et afklarende videokonsultation af 30 min varighed. Det eneste du skal gøre er at kontakte, og så finder vi et tidspunkt der passer.

Kontakt mig her for en gratis og uforpligtende online konsultation.